Komearaitainen päästä varpaisiin
Museovaatteiden tutkimus osoitti, että ikaalilaisille kansanvaatteille on tyypillistä kauniit, moniväriset raitaryhmät ja taitoa vaativat flammukuviot. Käsinkudotut kankaat ovat puolivillaisia parkkumeja ja palttinoita, esiliinakangas on puolipellavainen. Kolmiomainen etukappale, joka toteutetaan liivissä ja röijyssä, on löydetty tähän mennessä vain Ikaalisista.
- Rippikouluiän jälkeen tytöt alkoivat käyttää aikuisuuden merkkinä tykkimyssyä. Ikaalisten morsiusmyssy korvaa pinkin myssyn. Se on kirjailtua mustaa silkkiä ja siihen kuuluu käsinnyplätty raumalaispitsi tai kirjailtu harsopitsi. Pitsiä ei ommella kiinni myssyyn. Tytön silkkinen päänauha on punainen.
- Hopeisen laattakorun voi valita kahdesta vaihtoehdosta. Koru kiinnitetään pellavanyörillä kaulan juureen, ei paidan päälle.
- Länsi-Suomalaisiin pukuihin kuuluu silkkihuivi, joka voi olla yksivärinen tai kirjava.
- Pitkän pellavaisen paidan voi valita kahdesta vaihtoehdosta. Nykyisen korkeakauluksisen paidan rinnalle tulee yksinkertainen kaulukseton ja kirjailematon paita.
- Liiveissäkin on kaksi vaihtoehtoa. Tuttu vihreäraitainen liivi muuttuu hiukan, kun kaavoitus palauttaa siihen kapeat pitkät olkaimet. Toinen liivi on lyhyt punasävyinen.
- Röijy, lyhyt punaraidallinen takki täydentää asua ja lisää sen käyttöä viileällä säällä.
- Pellavaisessa pystyraitaisessa esiliinassakin on kauniit flammukuviot.
- Komearaitainen hame on helmasta liki 4 m leveä. Karstavilla tekee kankaasta paksun ja näyttävän.
- Tasku ommellaan puvun eri osien tilkuista. Se sidotaan vyötäisille pirtanauhalla.
- Alushame nostaa hameen kauniisti koholleen ja tuo kansanperinteen mukaan esille kantajansa uhkeutta ja vaurautta.
- Sukat ovat vihreät, punaiset, siniset tai mustat. Valkoisia ei käytetä. Sukat sidotaan jalkoihin pirtanauhaisilla sukkasiteillä.
- Kenkinä käytetään mustia kansallispukukenkiä tai matalia yksinkertaisia.